• Nyitvatartásaink:
  • GÉPKERESKEDÉS ÉS SZERVIZ: 8 - 17 H
  • ALKATRÉSZ ÜZLET: 8 - 16 H
  • FESTŐÜZEM: 7 - 15 H

Fagyvédelmed van már?

2024-02-14


Két féle fagytípust különböztetünk meg. Szállított fagy esetén nem tudunk hatékonyan védekezni, viszont kisugárzott fagy ellen igen, ami jellemzően március végén, április elején károsítja a virágzó gyümölcsfákat.

Kisugárzott fagy esetén inverziós légréteg alakul ki. A talajfelszín több hőt sugároz ki, mint amennyit a napsütéses időszakban elnyel, így a talajmentén a levegő 0 fok alá süllyed, míg 5-20 méter felett magasabb hőmérsékletet mérhetünk. Éjszakai fagy beálltakor a páratartalom rendkívül magas. Ez fehér fagyot vagy deret idéz elő, amely az igazi oka a károsodásnak. Ezellen kínál hatékony fagyvédelmi megoldásokat az Auditker Kft.

Forgalmazott gépeink propángáz égetéssel és ventilálással 80-85°C levegőt juttatnak az ültetvénybe ciklikusan. A légáram 5-8 perces időközönként halad el egy adott ponton felolvasztva a deret a növényről és amíg újra vissza nem ér a felszabadult pára újra rádermedhet a növényre, ami ez esetben hasznos energia leadó folyamat. A bejuttatott többlet energia javítja a növény ellenállását a faggyal szemben. A propángáz alkalmazása gazdaságos, könnyen beszerezhető és környezetkímélő megoldás, mely egyúttal kevésbé hajlamos a lefagyásra.
Agrofrost fagyvédelem

Az AgroFrost Frostguard egy telepített gép, saját tengelye körül forogva képes 1 hektár terület fagyvédelmének ellátására. Működtetése az elhelyezésén túl nem igényel felügyelmet. Auto-Start rendszerének köszönhetően a megadott hőmérséklet elérésekor automatikusan elindul-leáll.

Ahol a területteljesítmény számít igazán, oda a vontatott AgroFrost Frostbuster fagyvédelmi gépet ajánljuk. Traktorral vontatva, vagy agár függesztve, megadott útvonalon haladva 6-8 hektár védelme lehetséges csupán egy géppel.

Hazánkban újfajta fagyvédelmi megoldásként terjednek a szélgépek, melyek működési elve a magasban elterülő meleg légréteg talajszintre lehúzásán alapul. Az AgroFrost K10 fix telepített szélgép magas tornyon egy nagy teljesítményű légcsavarral óránként 6.550.000 m³ levegőt képes megmozgatni 35-50 méter magasból. Hajtása saját dízelmotorral vagy traktorról is megoldható.
Auto-Start rendszerrel a távoli indítás és felügyelet szintén lehetséges. Fix telepített szélgép mellett a vontatható mobil változat is elérhető. A fagyvédelmi szélgépek költséghatékony és nagy területteljesítményűek, bátran ajánljuk őket.
További információ: FAGYVÉDELEM


palyazatok